Deniz kirliliğini tespit etmek ve canlıların zarar görüp görmediğini belirlemek amacıyla her gün yeni bir teknik daha geliştirilmeye devam ediyor. Yapılan son araştırmaların neticesi de, deniz canlılarını rahatsız etmeyecek türden. Prototip olarak üretilen robotik bir balık sayesinde, su kalitesiyle ilgili doğru bilgi toplanabildiği gibi, deniz canlılarının herhangi bir zararlı maddeye maruz kalıp kalmadığı da tespit edilebilecek.
Hayatın her alanında kendini hissettiren teknoloji, bu kez deniz yaşamına da yansıyor. Geliştirilen yeni bir teknoloji sayesinde, deniz suyunun kalitesini ölçmek, suda zararlı madde olup olmadığını tespit etmek ve deniz canlılarının herhangi atık bir maddeye maruz kalıp kalmadığını öğrenebilmek için bir robot geliştirildi. Ancak bu robotu oldukça ilginç kılan özelliği, balık şeklinde tasarlanmış olması. Bu haliyle robotik balık, adeta gerçek bir balık gibi suda ilerleyebiliyor. Görünümü itibariyle de diğer deniz canlılarını strese sokmayan balık, sahip olduğu otonom sistem sayesinde de tehlikeli sezdiği alanlara ilerliyor ve bu alanlarda ayrıntılı kontroller gerçekleştirebiliyor.
Robotik balık, Madrid Teknik Üniversitesi ve Florence Üniversitesi tarafından geliştirildi. Polikarbonat ve lateks kullanılarak üretilen cihaz, suyun pH derecesini ölçebiliyor. Üzerinde pH sensörleri bulunan robotik balık, bu sayede suyun içindeki asidik ve kirli alanları tespit ediyor ve söz konusu değerlerin kaydını gerçekleştiriyor.
Projenin hayata geçirilmesinde görev alan bilim insanları, robotik balığın şimdilik prototip olarak üretildiğini ifade etti. Yakın zamanda projeyi yatırım olarak geliştirme amacı taşıyan grup, bu sayede robotik balığın kısa süre sonra balık çiftliklerinde de kullanılabileceğini duyurdu.